Dignitat i lluita en la llar i en les cures

Amb motiu del 30 de març – Dia Internacional de les Treballadores de la Llar i les Cures – la CGT continua exigint el reconeixement de tots els seus drets laborals

CGT Valencia

Les treballadores de la llar i de les cures, integrades en un sector altament feminitzat i precaritzat, porten exigent des de fa anys el reconeixement de les faenes de la llar d’igual manera que la resta de treballadores dels sectors reproductius, en contraposició dels estrictament productius.

Una d’aquestes demandes, que hui són exigències, és la de que siguen incloses en el Règim General de la Seguretat Social per a poder accedir a tots els drets que estableix l’Estatut de les Treballadores, com el de cobrar l’atur quan són acomiadades. Les treballadores de la llar pertanyen al Sistema Especial del Règim General i això no els permet accedir a drets com la prestació per desocupació, ni tampoc cotitzar pel seu salari real, sinó sobre la base de diferents trams.

Cal destacar que en moltes ocasions la situació d’aquestes treballadores s’agreuja a causa del racisme institucional que impedeix a les persones migrants regularitzar la seua situació administrativa, amb la qual cosa, els seus drets es veuen reduïts més si cap veient-se obligades a treballar sense donar d’alta en la Seguretat Social amb tot el que això implica.

Un cas a part es el de les treballadores internes que, com denuncien des del sector, sovint han de treballar 24 hores al dia els 7 dies de la setmana, motiu pel que no dubten a assenyalar que treballen en evidents condicions d’esclavitud,

Des de la Confederació General del Treball (CGT) del País Valencià i Murcia manifesten que se solidaritzen “amb la seua lluita contra la discriminació institucional, social i política per acció, omissió, inacció, invisibilització i exclusió conscient i inconscient a la qual es veuen sotmeses les professionals del sector”. I afigen: “Animem a tota la afiliació a secundar i acompanyar-les en les seues convocatòries com ha fet la CGT al llarg d’aquests anys, alhora que animem a les companyes a que s’organitzen al costat nostre i entre totes trenquem amb les cadenes de la precarietat”.

Així, des de la central anarcosindicalista fan una crida a totes les treballadores a acudir a les diferents convocatòries que es realitzen a l’ample de l’Estat Espanyol – com la convocada per l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i les Cures (AIPHyC) a les 18.30 en la plaça de l’Ajuntament de València- i a continuar lluitant perquè es reconeguen els drets de totes les treballadores amb un “entre totes, tot”.

Publicado por cgtalacant

Somos la Federación Provincial de sindicatos de CGT Alacant. El sindicato libertario, solidario y autogestionado, por y para la clase trabajadora. ¡El sindicato que se atreve!

A %d blogueros les gusta esto: